Accu opladen met zonne-energie

‘Kan ik een zonnepaneel aansluiten op mijn accu?’, is een veelgestelde vraag waar wij antwoord op willen geven in deze Blog. AccuCompany heeft diverse zonnepanelen en accu’s die gebruikt kunnen worden op elke gewenste plaats waar zonne-energie beschikbaar is. Elk zonnepaneel geeft een bepaalde spanning onder invloed van zonlicht. Deze spanning is afhankelijk van het aantal zonnecellen. Aangezien de spanning varieert en continue wordt aangevoerd, is er een controller systeem nodig op de accu netjes op te laden.

Beveiliging tegen over- en diepontlading

Als een zonnepaneel rechtstreeks op de accu wordt aangesloten, bestaat de kans dat de accu wordt overladen en defect raakt. Ook bij gebruik van een loodaccu is het van belang dat deze niet wordt diep ontladen. Met een solar laadregelaar weet je zeker dat de accu correct wordt opgeladen. Ook kun je op een solar controller, een belasting aansluiten, bijvoorbeeld een LED strip. Mocht de accuspanning onder een bepaald spanning niveau komen, dan wordt deze automatisch uitgeschakeld.

Zo sluit je een zonne paneel aan:

Maak een Solar plan

Bekijk eerst welke spanning je nodig hebt voor je toepassing. Werken met LED strips is eenvoudig omdat deze op elke lengte zijn in te korten en verkrijgbaar zijn in 12 volt DC. In combinatie met een 12 volt auto accu en controller, gebruik je dan een zonnepaneel van 13,5 volt.

In plaats van een LED strip is het ook mogelijk on een 12 volt LED lamp te gebruiken. Deze LED lampen zijn voorzien van E27 fitting of aansluit klemmen.