Wanneer moet ik mijn Giant Twist fiets accu reviseren?
Het moment waarop je je Giant fietsaccu moet laten reviseren, hangt af van verschillende factoren, zoals het type accu, het gebruik van de fiets en de omstandigheden waarin deze wordt gebruikt. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor de Giant twist accu revisie:
- Capaciteitsverlies: Als je merkt dat de accu niet meer zo lang meegaat als toen je hem voor het eerst kocht, kan dit wijzen op capaciteitsverlies. Accu’s hebben een beperkt aantal laadcycli voordat ze merkbaar vermogen verliezen. Sommige fabrikanten geven aan dat een accu na bijvoorbeeld 500 laadcycli nog ongeveer 80% van zijn oorspronkelijke capaciteit moet behouden. Als je onder deze waarde zit, kan revisie overwogen worden.
- Oplaadgedrag: Constant opladen van de accu tot het maximale niveau en deze volledig ontladen kan de levensduur verkorten. Probeer de accu tussen 20% en 80% op te laden als dat mogelijk is.
- Leeftijd van de accu: Accu’s hebben doorgaans een beperkte levensduur, zelfs als ze niet vaak worden gebruikt. Afhankelijk van het type accu en de fabrikant, kan deze levensduur variëren. Na enkele jaren kan revisie nodig zijn.
- Fysieke schade: Als de accu fysieke schade heeft opgelopen, zoals een val of blootstelling aan vocht, kan revisie nodig zijn, zelfs als de prestaties ogenschijnlijk nog goed zijn.
Het is raadzaam de richtlijnen van de fabrikant van je Giant fiets en de specifieke accu te raadplegen. Sommige fabrikanten bieden ook diagnostische tools waarmee je de gezondheid van de accu kunt controleren. Als je twijfelt, kun je contact opnemen met een erkende Giant-dealer of een specialist in fietsaccurevisie voor advies.
Giant twist accu revisie: hoe werkt dat?
Het reviseren van een Giant fiets accu omvat meestal het vervangen van de interne lithium cellen. Hier is een algemene gids voor het revisieproces:
- Diagnose: Voordat de revisie begint, wordt de accu eerst grondig gecontroleerd om de oorzaak van eventuele problemen vast te stellen. Dit kan het testen van de capaciteit, het controleren op beschadigingen aan de behuizing. Ook wordt de BMS getest want die is soms nodig voor een tweede leven.
- Demonteren: De behuizing van de accu wordt geopend, meestal met behulp van speciale gereedschappen om dus de oude Lithium cellen te verwijderen.
- Verwijderen van oude cellen: De oude batterijcellen worden uit de behuizing verwijderd. Deze cellen hebben hun capaciteit in de loop van de tijd verloren, wat de prestaties van de accu beïnvloedt.
- Plaatsen van nieuwe cellen: Nieuwe hoogwaardige batterijcellen worden in de behuizing geplaatst. Het is van cruciaal belang dat deze cellen compatibel zijn met de specificaties van de originele accu en dat ze correct worden geplaatst.
- Balanceren: De cellen worden gebalanceerd om ervoor te zorgen dat ze allemaal gelijkmatig worden opgeladen en ontladen. Dit is belangrijk om de levensduur van de accu te optimaliseren.
- Assembleren: Nadat de nieuwe cellen zijn geplaatst en gebalanceerd, wordt de accu opnieuw geassembleerd. Dit omvat het zorgvuldig sluiten en afdichten van de behuizing om bescherming tegen weersinvloeden te garanderen.
- Testen: De gereviseerde accu wordt getest om ervoor te zorgen dat deze correct functioneert en de verwachte prestaties levert. Dit omvat vaak het meten van de capaciteit en het controleren van de laad- en ontlaadprestaties.
- Software-updates: In sommige gevallen kan het nodig zijn de accu te koppelen aan specifieke software om firmware-updates uit te voeren die nodig zijn voor de nieuwe batterijcellen.
Het reviseren van een fietsaccu moet worden uitgevoerd door gespecialiseerde technici of erkende servicecentra om ervoor te zorgen dat het correct en veilig wordt gedaan. AccuCompany geeft u 2 jaar garantie op de onderdelen die we vervangen.
Hoe ver kunt u fietsen met de gereviseerde batterij?
De capaciteit van de nieuwe batterijcellen die tijdens de revisie zijn geïnstalleerd, speelt een grote rol. Als de capaciteit van je Giant Twist accu revisie hoger is dan die van de oorspronkelijke batterij, zou je in theorie een grotere actieradius kunnen verwachten. Als richtlijn mag je aannemen dat je ongeveer 25km per 100Wh accu kunt fietsen, in Eco mode ofwel lichte trapondersteuning.